13.3.09

Αυτοπροσδιορισμοί στην Αυγή

Η στήλη Αυτοπροσδιορισμοί θα επιχειρήσει να λειτουργήσει ως κέλυφος καταγραφής, λόγου και οράματος του χώρου που δρα ο σύγχρονος δημιουργός. Οι "συνδαιτυμόνες" αυτοπροσδιορίζονται και αποτελούν το όχημα υλοποίησης της ιδέας για ανοιχτό διάλογο.
Πρόταση - επιμέλεια: Χρήστος ΘΕΟΦΙΛΗΣ (art-ac@tellas.gr)
Ξεκινούμε με τον πρόεδρο του ΟΣΔΕΕΤΕ γλύπτη Χαράλαμπο Δαραδήμο.
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Ο ΟΣΔΕΕΤΕ διαχειρίζεται, στην Ελλάδα και διεθνώς, τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών των εικαστικών τεχνών και γενικά των μελών του, καθώς και τα δικαιώματα δημιουργών άλλων χωρών δια μέσου ειδικών συμβάσεων αμοιβαιότητας που συνάπτει με αντίστοιχους Οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων του εξωτερικού.
Ο αριθμός των δημιουργών που εκπροσωπεί ανέρχεται σήμερα σε μερικές δεκάδες χιλιάδες και συνεχώς αυξάνεται. Ο ΟΣΔΕΕΤΕ διαχειρίζεται τόσο τα συλλογικά όσο και τα ατομικά δικαιώματα των δημιουργών.
Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τη χρήση του έργου συνάπτει συμφωνίες, εκδίδει άδειες αναπαραγωγής, υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά και γενικά προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που εξασφαλίζουν τη νόμιμη χρήση του έργου και προστατεύουν το ηθικό και το περιουσιακό πνευματικό δικαίωμα του δημιουργού του. Όταν διαπιστωθεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων έχει τη δικαιοδοσία και την υποχρέωση να τα υπερασπισθεί με κάθε μέσο. Στο πλαίσιο αυτό έχει το δικαίωμα του ελέγχου και της συλλογής πληροφοριών για τη διαπίστωση τέτοιων παραβιάσεων.
Στα 14 χρόνια της λειτουργίας του διαπιστώνει ότι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων θα αποτελέσει βασικό στοιχείο όχι μόνο της πολιτιστικής, αλλά και της οικονομικής-παραγωγικής διαδικασίας της κοινωνίας και γι' αυτό θεωρεί αναγκαία τη βαθιά κατανόησή του από τους πολίτες, ως κοινού τόπου της εργασίας τους.
«εφ' όσον όλοι οι άνθρωποι έχουν πνεύμα και διανοούνται και πράττουν όλοι μπορούν να είναι δημιουργοί και το δικαίωμα να είσαι δημιουργός ισοδυναμεί με το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος και άνθρωπος δημιουργός σημαίνει επανάσταση 'του ωραίου του μεγάλου και του αληθινού'.»

Πηγή : Εφημερίδα Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: