Εγκαίνια Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009 (έως 05.12.2009)
Συναδελφικοί διάλογοι σε... ουδέτερο έδαφος
Η έννοια του διαλόγου κατάντησε «ύποπτη» στους καιρούς μας λόγω της ασύστολης "χρήσης" και της απουσίας αποτελεσμάτων. Δεν αρκούν, κατά συνέπεια, οι διακηρύξεις ατόμων, ομάδων ή θεσμών οι οποίοι απλώς τον επικαλούνται για να επιτύχουν κρυφές, αλλότριες με τη χρήση του επιδιώξεις. Ο διάλογος, ωστόσο, ο ειλικρινής και ανυπόληπτος, είναι σήμερα αναγκαίος όσο ποτέ. Σ’ αυτήν τη δεύτερη κατηγορία ελπίζουμε ότι εντάσσονται οι εικαστικοί «διάλογοι» "κατά της δογματικής νάρκης και υπέρ της συναδελφικότητας". Εξηγούμαστε: Δεκαπέντε καλλιτέχνες με κοινό γνώρισμα την ενεργή εργασιακή τους σχέση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας αποφάσισαν χάρη στην πρωτοβουλία του Χρήστου Θεοφίλη (συνεργάτη της "Αυγής" στα εικαστικά της Τετάρτης) να συναντηθούν - εκτός σχολής αυτή τη φορά- ώστε να συζητήσουν μεταξύ του με σκοπό να διαφανεί ότι συγκλίνουν στο επίπεδο της τέχνης ακόμα και στην περίπτωση που οι γνώμες τους διχάζονται.Η ομαδική έκθεση (περί έκθεσης πρόκειται) θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις αίθουσες τέχνης «Έκφραση» και "Fizz". Η προσπάθεια να συνενώσεις διαφορετικές αντιλήψεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, εκτός και αν οι συναινούμενοι, παρά τις αισθητικές και άλλες διαφορές, έχουν να πατήσουν σε κοινό έδαφος, όσο μικρό και αν είναι αυτό. Ίσως τότε η ανάγκη συνύπαρξης να γίνει βιοτική ανάγκη και το "Εγώ" να δώσει τη θέση του στο "Εμείς" σημειώνει στην παρέμβασή του ο Γιάννης Γουρζής, την οποία και συνυπογράφουμε προτάσσοντάς την. Ακολουθούν σύντομες παρεμβάσεις απο τους υπολοίπους 14 καθηγητές.
Άγγελος Αντωνόπουλος Σπάνια μου δίνεται η ευκαιρία να συνεκθέτω με συναδέλφους, να μοιράζομαι τις δημιουργικές ανησυχίες τους βάζοντας στην άκρη κάθε δογματισμό ή καθετί που στέκεται εμπόδιο στον διάλογο που τόσο έχουμε ανάγκη.
Ζαχαρίας Αρβανίτης Η συνύπαρξη μιας ομάδας καλλιτεχνών που εργάζονται στον ίδιο εκπαιδευτικό χώρο και αναπτύσσεται ένας διάλογος με το έργο τους και μεταξύ τους είναι καλή αρχή για αποτοξίνωση από κάθε είδους δογματισμό και πιθανή μισαλλοδοξία.
Μιχάλης Αρφαράς ...Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη, αλλά κυρίως η νέα φιλοσοφία της τέχνης, ζητούν όλο και πιο επίμονα μία ριζική αλλαγή των δομών και της διδασκαλίας στις σχολές καλών τεχνών. Γεγονός που απαιτεί μεν δασκάλους καλλιτέχνες ελεύθερους από δογματισμούς, αλλά κυρίως μία νέα, προοδευτική πολιτική από μέρους της πολιτείας.
Βασίλης Βλασταράς Το αντίδοτο στη νάρκωση είναι ο ενθουσιασμός εμπρός σ’ έναν «νέο» ορίζοντα πάλης, αυτοεξόριστοι στην ουτοπία, εμπνεόμενοι συχνά από τις τακτικές των παρτιζάνων για έφοδο, αιφνιδιασμό, ανασύνταξη και ηρωική υποχώρηση. Αλλιώς θα ζούμε στη σχιζοφρένεια των παράλληλων μονολόγων και θα μένουμε καθηλωμένοι στην ιδιωτική μας υπανάπτυξη.
Γιώργος Καζάζης Εάν κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει το έργο μου, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δογματισμός γίνεται ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της τέχνης, αγγίζοντας μάλιστα τα όρια του φασισμού. Εάν κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την συναδελφικότητα μου, σημαίνει ότι ο δογματισμός εισέρχεται στα χωράφια της συναδελφικότητας και της τέχνης, άρα κοινή συνιστώσα και των τριών αυτών εννοιών είναι η πίστη. Εγώ νοιώθω άπιστος.
Γιάννης Κονταράτος Ο διάλογος ως κεντρικό διακύβευμα με πολλαπλές προεκτάσεις σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εμφανίζεται κατ' εξακολούθηση στα κείμενα και τις διακηρύξεις εκπροσώπων του «κόσμου της τέχνης». Στην πράξη, ωστόσο, παραμένει συνήθως «εννοιολογικό» προκάλυμμα, όταν δεν απουσιάζει παντελώς ακόμα και σε ομάδες ή θεσμούς που τον επικαλούνται.
Λουκάς Λουκίδης Ο ρόλος των πολλών μαζί είναι μια ενδιαφέρουσα πλάνη, ότι δηλαδή η συμμετοχή αποτελεί και πράξη μη δογματική. Γνωρίζω ότι είμαι ένας μουγκός άνθρωπος, ασυνήθιστος να συνυπάρχει γενικά.Μόνο θα αρπάξω την ευκαιρία που μου δίνεται μ΄ αυτή την έκθεση να διαφοροποιηθώ από το εν δυνάμει σύνολο του οποίου αποτελώ οργανικό μέλος, γιατί αυτός είναι- πιστεύω- ο ρόλος μας.
Μανώλης Μεραμπελιώτης Tα έργα πάντοτε καταφέρνουν να συνομιλούν και μεταξύ τους και με τον κόσμο. Μέσα από τη σιωπή τους φωνάζουν και εκφράζουν την πολυφωνία. Εμείς πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε μεταξύ μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η έκθεση θα είναι μια ευκαιρία προσέγγισης, μοιράσματος και κατανόησης της ανάγκης διαλόγου μεταξύ μας.
Μάγδα Σιάμκουρη ...Η έλλειψη ανεκτικότητας και ευρύτητας πνεύματος, είναι ένα οξύμωρο σχήμα στον χώρο της Τέχνης. Για τον απλό λόγο ότι αντιβαίνει στο ίδιο το νόημα της καλλιτεχνικής πρόσληψης και ερμηνείας της πραγματικότητας. Ο Ανατόλ Φρανς το διατύπωσε τόσο όμορφα στην εισαγωγή σε ένα από τα βιβλία του: «Η ιδεολογία είναι σχολή της μισαλλοδοξίας. Η τέχνη είναι σχολή της κατανόησης».
Γιάννης Σκαλτσάς Είναι εκεί στον τίτλο (της έκθεσης) με ευψυχία διατυπωμένη η ανησυχία του Χ. Θεοφίλη σχετικά με το θέμα της θέσης ενός νέου σχολείου που επιδιώκει να εκπαιδεύσει το άτομο σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Η κρίσιμη επιθυμία του είναι απαραίτητο να βασιστεί στον πληθυντικό για να προκαλέσει σε κίνηση την κοινωνική δύναμη των αντιθέσεων και να υπερασπίσει τη διαλογική δυνατότητα της τέχνης.
Βίκυ Τσαλαματά Το φαινόμενο των συλλογικών έργων σε κοινό τόπο, η διάδραση, η ηλεκτρονική γλώσσα στην εικαστική έκφραση, ανήκουν στην ιστορική πραγματικότητα της σημερινής στιγμής.Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι καλλιτέχνες συναντιούνται μεταξύ τους στη θεώρηση και τη δυναμική των προβληματισμών τους. Το φαινόμενο δεν είναι απόρροια ήθους είναι εσωτερική ανάγκη.
Κώστας Τσώλης Η συγκέντρωση των εικόνων σε κοινό χώρο, συντελεί στην ταυτόχρονη προβολή των προσωπικών (δογμάτων) αντιλήψεων σκέψεων και εκφραστικών μέσων, φανερώνονταs ένα δημιουργικό πολυσημειακό διάλογο, καθιστώνταs τα έργα μέσα συζήτησηs και επικοινωνίαs.
Παντελής Χανδρής Συμμετέχω καταθέτοντας το έργο μου στον διάλογο
Πάνος Χαραλάμπους Κάθε δημόσια συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι στα πλαίσια ενός θεσμού, αυτών της ΑΣΚΤ εν προκειμένω, ή και της κοινωνίας των εικαστικών γενικότερα, γεννά τη "δημόσια σφαίρα", εκτός της ετερογένειας ιδεών και σκοπών υπάρχει η συμπάθεια, η συμπαρουσία, η συναισθηματικότητα, η συναδελφικότητα, ...που σημαίνει ανάγκη για κοινότητα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Μαυροειδής
Πηγή : Εφημερίδα Αυγή (Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/11/2009)
1 σχόλιο:
Καλή σας επιτυχία!
Δημοσίευση σχολίου