26.5.09

Τι είδα στην Art Athina 2009

Και ίσως δεν προσέξατε εσείς :









8.5.09

Μελαγχολία στου Ψυρρή

Γιατί μας πιάνει πάντα -εμένα και την γυναίκα μου-, μία μελαγχολία ανάμικτη με αηδία, όποτε τυχαίνει να περνάμε από την περιοχή του Ψυρρή;

Μήπως φταίει ότι έχει πήξει στους "ψευδοαυθεντικούς" και "ψευδοπαραδοσιακούς";
Μήπως φταίει ότι πριν δύο δεκαετίες, ήταν μία περιοχή γεμάτη αληθινή ζωντάνια και τώρα έχει πήξει στους άσχετους, στους δήθεν και στους ψεύτικους;
Μήπως φταίει ότι αυτό το διάχυτο ροζ κυλοτί, δεν κολλάει με τα Black & Decker και τις βίδες; (Γιατί οι αυθεντικοί ροζ την έκαναν προ πολλού, οι βίδες έμειναν).
Μήπως φταίνε οι γκαλερί που μοιάζουν σαν την μύγα μες στο γάλα; Αρκετές την έκαναν ήδη για άλλα μέρη. Οι "ντόπιοι" μονάχα και στο άκουσμα της λέξης γκαλερί, σκάνε στα γέλια.
Δεν ξέρω, μπορεί και να είμαι υπερβολικός,* αλλά κάτι, κάτι δεν μου κολλάει εκεί κάτω...

*άλλωστε που ξέρεις, μπορεί και η επόμενή μου έκθεση να είναι εκεί πέρα... Εξ' άλλου στις εκθέσεις μου μετά τα εγκαίνια, δεν πολυπηγαίνω...

7.5.09

Στις γκαλερί με φοιτητές του Ε' εργ ζωγρ ΑΣΚΤ

Κανόνισα με κάποιους από τους φοιτητές μου, του Ε' εργαστηρίου ζωγραφικής της ΑΣΚΤ Αθήνας, να πάμε σε κάποιες γκαλερί, αφού πρώτα είχα συνεννοηθεί με τους καλλιτέχνες που θα βλέπαμε, ώστε να μας μιλήσουν για την δουλειά τους. Ξεκινήσαμε από τον Μανώλη Ζαχαριουδάκη, που εκθέτει στην γκαλερί ASTRA. Μετά περπατήσαμε προς το Θησείο, είχε και ωραία μέρα, στου Ψυρρή φάγαμε παγωτό και φτάσαμε με μικρή καθυστέρηση είναι η αλήθεια, στην γκαλερί ΑΔ, που εξέθεταν οι Νίκος Παπαδημητρίου και Χρήστος Αποστολάκης, στον δεύτερο και στον πρώτο όροφο της γκαλερί αντίστοιχα.

Μανώλης Ζαχαριουδάκης (Astra Gallery)


Η Κ. Στρατάκου θέτει ερωτήσεις στον Μανώλη Ζαχαριουδάκη

Η Δ. Ψαρρού ακούει με προσοχή

Από μικρή στις γκαλερί η Έλλη Κ. με την μαμά της Ε. Δημητροπούλου

Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης μας μιλά για το έργο του αλλά και γενικότερα περί τέχνης

Όπως διακρίνεται απο τα γέλια των φοιτητών, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο

Σε πρώτο πλάνο, το έργο του Μανώλη Ζαχαριουδάκη με τα αποφθέγματα περι τέχνης

Οι φοιτητές Π. Γαβριήλ, Κ. Στρατάκου, Β. Μαλτέζου
και Ε. Μεθενίτη


Στάση για παγωτό




Οι Β. Μαλτέζου και η Ε. Μεθενίτη, καρπουζοχειλούσες απο το παγωτό

Νίκος Παπαδημητρίου (Γκαλερί ΑΔ -Β' όροφος)

Ο Νίκος Παπαδημητρίου μας μιλάει για το έργο του. Απο αριστερά οι Χ. Μπαιράμη, Α. Καλλής, Δ. Χουρδάκης, Δ. Ψαρρού, Δ. Σπυρίδου και Β. Μαλτέζου



Σε πρώτο πλάνο ο ακέφαλος καβαλάρης του Νίκου Παπαδημητρίου

Όλη (σχεδον) η ομάδα: Έλλη Κ., Ε. Δημητροπούλου, Μ. Ιασβίλι, Ε. Μεθενίτη, Χ. Μπαιράμη, Β. Μαλτέζου, Δ. Σπυρίδου, Κ. Στρατάκου, Δ. Χουρδάκης και Δ. Ψαρρού. (Νομίζω λείπει ο Π. Γαβριήλ και εγώ. Αλήθεια τώρα συνειδητοποιώ ότι εγώ δεν είμαι σε καμία φωτγραφία)

Χρήστος Αποστολάκης (Γκαλερί ΑΔ -Α' όροφος)

Όρθιος αριστερά ο Χρήστος Αποστολάκης, μας περιγράφει, πώς και γιατί χάραξε τις φωτογραφίες που εκθέτει


Ο Δ. Χουρδάκης και η Δ. Ψαρρού παρατηρούν ενα έργο του Χρήστου Αποστολάκη

Η μέρα κύλησε όμορφα και σίγουρα θα το επαναλάβουμε. Επόμενη βόλτα μάλλον θα είναι η Shirin Neshat και συλλογή του Otto Mauer. Επίσης αν προλάβουμε μέσα στο Μάιο, Τσώκλης και Middendorf.
Τέλος να ευχαριστήσουμε και τους τρεις καλλιτέχνες που επισκεφθήκαμε, οι οποίοι μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο τους.

Μαζι μας ήταν και η Έλλη Κ.